Раптове займання в грилі: як цьому запобігти

Декабрь 17, 2022

Коли мова йде про приготування страв на відкритому вогні, безпека має бути на першому місці. Адже раптове займання в грилі може не лише зіпсувати страву, а й спричинити більш серйозні неприємності. 

Займання трапляється, переважно, через неправильний догляд за обладнанням або порушення технології розпалювання грилю. Як цьому запобігти? Дізнаєтесь із цієї статті. 

Основні методи попередження займання

Перше правило – своєчасне видалення жиру. В сучасних моделях газових або вугільних грилів від відомого бренда Napoleon, ознайомитися з якими можна за посиланням https://grillshop.com.ua/napoleon.html на сайті компанії Grill Shop або самого виробника, є спеціальна ємність (жировловлювач), куди стікають жир та олія під час приготування страв. Якщо жировловлювач своєчасно не чистити, то від впливу високих температур його вміст починає горіти. Щоб перевірити його, потрібно: 

  1. Дістати піддон із грилю (обладнання має бути вимкненим та вже охолодженим).
  2. Обережно зішкребти з поверхні залишки їжі та жиру. 
  3. Під струменем теплої води промити ємніть, використовуючи рідке мило. Абразивні губки краще не використовувати. 

Також не забувайте очищувати решітки-барбекю до та після приготування страв на грилі. Для цього використовуйте спеціальні щітки. Це потрібно робити, поки решітка тепла – так ви з легкістю зможете очистити її від залишків їжі. Регулярний догляд за поверхністю решітки дозволить не лише запобігти раптовому займанню, а й слугуватиме додатковим захистом від розмноження бактерій та мікробів, які ви навряд чи захочете приймати разом зі смачним стейком. Решітку також можна очистити за допомогою губки і теплої води з мильним розчином. 

Приготування страв на вогні в грилях Napoleon

Третій запобіжний крок, який врятує від незапланованого фаєр-шоу під час грилінгу, – це підготовка місця. Перед приготуванням своїх коронних страв на грилі подбайте про підручні засоби. Один із них – звичайна харчова сода. Вона перекриває доступ кисню до вогнища, не дає йому сильно розгорятися та служить свого роду вогнегасником. Ще один відомий спосіб – використання солі. А от воду чи борошно не можна брати ні в якому разі. Вони можуть спричинити ще більше займання. 

При цьому пам'ятайте, що така неприємна ситуація може статися як з новачком, так і затятим кулінаром. Але якщо якщо виконувати вищезгадані прості правила, ви можете з легкістю взяти ситуацію під контроль та продовжити займатися улюбленою справою – створювати кулінарні шедеври на грилі.

Рассказать о статье